לקות קריאה: מהי התחושה להיות לקוי קריאה
בלימודי התואר השני שלי התמחיתי בלקויי קריאה. למעשה, את שיטות העבודה שפיתחתי ייעדתי מלכתחילה לילדים ומבוגרים לקויי קריאה. עם הזמן, הן התרחבו לקידום לקויי למידה בכלל ולבניית ביטחון עצמי – אבל כאן נתמקד במי שקריאה עבורם היא לא מובנת מאליה.
החוויה: לקרוא או להתאמץ לקרוא?
לשמוע, לראות – אלה פעולות בלתי-רצוניות. אם אוזניך שומעות, אתה שומע. אם עיניך פקוחות, אתה רואה. אבל קריאה? כאן זה כבר לא כל כך פשוט.
עבור מי שאינו לקוי קריאה, העיניים נופלות על טקסט – והמוח מיד קורא. זו פעולה אוטומטית. אבל עבור לקוי קריאה, התהליך דורש מאמץ, תשומת לב ומיקוד.
אפשר להמחיש זאת כך:
אם אתם לא לקויי קריאה, נסו להסתכל על השורה הבאה, ו… לא לקרוא אותה. הצלחתם? סביר להניח שלא… הקריאה היא פעולה אוטומטית עבורכם, שאינה מצריכה השקעת משאבי קשב. עבור לקויי קריאה – זו חוויה אחרת לגמרי.
רוצים להבין באמת מה זה לקות קריאה? נסו לקרוא טקסט בכתב יד גרוע במיוחד או בשפה שאתם רק מתחילים ללמוד. אחרי שתי שורות – תתעייפו. אחרי שלוש – תתייאשו. תזכרו בקושי לעבד את מה שקראתם. במאמץ. בתסכול.
עכשיו תדמיינו שזה כל ספר, כל מבחן, כל יום לימודים. לפעמים – גם כל הודעת וואאסאפ…
ומעבר לתסכול – יש תחושת בדידות. כי כולם סביבך קוראים בקלות. ואתה… אתה נשאר מאחור, מתאמץ, כועס, לא מבין.
אם הילד שלכם (או אתם עצמכם) לקוי קריאה – חשוב להבין שהחוויה אינה רק לימודית. היא רגשית. היא נוגעת בתחושת מסוגלות, בדימוי העצמי, בשייכות החברתית.
אז מה עושים?
מכירים, מזהים, מתמודדים. לא בכל מקרה הפתרון זהה. לכן, בשיטת רבדים שפיתחתי, אני משתמש בכלי שנקרא אַמְבֶּ"ר – אבחנה מדויקת בשיטת רבדים. כך אפשר לדעת מה בדיוק מקור הקושי, ולהתאים לו מענה מדויק.
ובשורה התחתונה: (למעשה, בפסקה התחתונה…)
אפשר להתקדם. אפשר להתמודד.
האם כל אחד מלקויי הקריאה יכול להגיע לקריאה שוטפת מושלמת? לא.
האם כל אחד מלקויי הקריאה יכול להתקדם בקריאה באופן הדרגתי? בהחלט!
אפשר בהחלט לבנות חווית קריאה חיובית, מפתחת, ומקדמת ביטחון עצמי אמיתי.
רוצים לבדוק אם השיטה שלי מתאימה לכם או לילד שלכם? השאירו פרטים לשיחת התאמה – ונבחן יחד.
תהליך עומק למי שמוכן לשינוי
לא רק שיעור פרטי. התחייבות ללמידה אמיתית.
