מעוניינים באוירת לימודים שונה ורגועה?

השאירו פרטים ונחזור בהקדם

    כבוד האדם

    כבעל לקות למידה בלתי מוכּרת ובלתי מאובחנת, לקות זמן ומרחב, ליאור דגן עבר בילדותו ובנערותו כמה וכמה חוויות ייחודיות. חוויות אלה, וההתבוננות המחודשת בהן לאחר שגילה את הלקות, סייעו לו לפתח רגישות לכבוד האדם. ליאור דגן עוסק רבות בכך, וחוקר את כבוד האדם באופן עצמאי במשך שנים.

    תהליך אמבּר (אבחנה מדויקת בשיטת רבדים) ותהליך ליבּר (למידה ייחודית בשיטת רבדים), בנויים ומועברים באופן שאינו פוגע כהוא זה בכבוד האדם של התלמיד, אלא מעצים אותו. יתרה מזו, יש תלמידים שזקוקים לא רק להעצמת כבודם אלא לשיקומו, וישנן וריאציות של שיטת רבדים הבנויות באופן שנותן מענה מלא לכך.

    במאמרים שבדף זה, אתם מוזמנים לטעום שמץ מהמחקר העצמאי של ליאור על כבוד האדם. חשוב לציין: אין מדובר במחקר אקדמי, כגון זה שביצע ליאור באוניברסיטת חיפה לגבי לקויי קריאה.

    איך אדם מאבד בעיני עצמו את כבודו? איך מורה יכול לזהות זאת אצל תלמיד? ולא רק מורה – מהו החלק שלנו, החברה, החברים, ההורים – באיבוד הכבוד של חברינו, של יקירינו?

    איך מורה יכול לסייע בתהליך השבת הכבוד העצמי, ובמקרים קשים יותר – ביצירת הכבוד העצמי?

    ליאור דגן מתייחס לנושא גם בהרצאותיו בפני מורים ובפני הקהל הרחב, וגם בהופעותיו כמספר סיפורים וכאמן שירה מדוברת. כהקדמה לנושא כבוד האדם, צפו בקטע שירה מדוברת איכותית של ליאור – איבוד כבוד האדם מהילדות עד גיל הזקנה, כפי שהדבר משתקף, לתפיסתו, בסיפורו של יצחק:

    חלון פנימי (iframe)

    מעת לעת יתווסף מאמר חדש בסדרה. בחלק מהמאמרים הדגש הוא על האופן שבו אנו כחברה, כהורים, כחברים או כצופים מהצד, לוקחים חלק ברמיסת כבוד האדם. בכל אחד מהמאמרים האלה יש תקווה והיבט מעשי-יישומי להשבת הכבוד ובניית הביטחון העצמי של הילד, של האדם. במאמרים הנוספים הדגש הוא בעיקר על תהליך בניית הכבוד מחדש.

    שלושה שהקדישו מזמנם ומכישוריהם למען כבוד האדם, ואף היו מוכנים לשלם מחיר יקר על כך. נזכיר כאן רק דבר אחד מפועלו של כל אחד מהם: יאנוש קורצ'ק: חיבר את "זכות הילד לכבוד" – מומלץ מאוד לקרוא, ולראות עד כמה זה נוקב, גם בימינו; אסטריד לינדגרן: כשקיבלה פרס נובל לשלום (1978), נשאה נאום חריף נגד הכאת ילדים. מומלץ מאוד לקרוא אותו במלואו. זה היה אירוע היסטורי, לא פחות. לינדגרן המשיכה לפעול בעניין למרות ביקורות קשות נגדה, והביאה לחקיקת החוק הראשון בעולם האוסר על הכאת ילדים (שוודיה 1979); רוזה פארקס: ב-1955, סירבה לפנות את מקומה באוטובוס לאדם לבן, כפי שדרשו חוקי ההפרדה הגזעית בארה"ב באותה תקופה. היא נשפטה, הורשעה – מאסרה עורר מחאה, שבסופה בוטלו חוקי ההפרדה הגזעית בתחבורה הציבורית בארה"ב. הסיפור המלא – בקישור זה.

    כותרות המאמרים – לפניכם:

    כבוד האדם 1: הילד שנותן שילעגו לו – מדוע??

    כבוד האדם 2: מבוגר שנותן שילעגו לו, לועג לעצמו ו"נהנה" – מדוע??

    כבוד האדם 3: האישה שחיה בתוך חידות

    כבוד האדם 4: המבט של המורה והדבר הקדוש

    כבוד האדם 5: ילדה בת שלוש מרביצה להורים שלה?! למה?

    כבוד האדם 6: ר' שלמה יוצא למסע

    כבוד האדם 7: מפלצות המאדים שבתוכנו

    כבוד האדם 8: לחצות את הסמבטיון

    כבוד האדם 9: אנחנו הדורות הבאים: לשבור את שרשרת הסבל

    כבוד האדם 10: חוות החיות בכיתה: המורה המזועזעת, הכיתה המזועזעת, והילד "המקשקש"?

    כבוד האדם 12: הצד הרע של עידוד וחיזוק: אבל איך באמת ניטיב עם האדם הזה

    כבוד האדם 13: מבוסס, מדעי, שיטתי, רגיש

    כבוד האדם 14: הילד שהתקשה להחזיק דפים, העוול ותיקונו

    כבוד האדם 15: מהתלת הדם – ההתנשאות של המדוכאים

    כבוד האדם 16: The freshman – רק בשניה האחרונה מבינים לְמָה יש באמת משמעות

    רוצים ללמוד באווירה אחרת?

    השאירו פרטים ונחזור בהקדם:


      הממליצים שלנו

      איריס סמליאן - אמא של אורן ובן

      ליאור דגן מורה מיוחד. מצליח לגרום גם לתלמיד שמאמין שהוא שונא ללמוד, לגלות בתוכו את הסקרנות ואת הרצון להבין. אני מאושרת שבחרתי בו כמורה לילדיי.

      רונית ל.

      ליאור בנה תכנית לימודים לבני ובהדרכתו ובתמיכתו, שכללה זמן מעבר לשיעורים, בני ניגש ליחידה הראשונה במתמטיקה ולאחריה ליחידה השנייה, וכן לשתי יחידות בלשון, והצליח בבחינות. ללא ליאור, בני היה ממשיך להאמין שמתמטיקה הינה מעבר ליכולותיו – ליאור עזר לו להאמין בעצמו וביכולותיו.

      איתי בראונשטיין - סטודנט באוניברסיטת ת"א

      ליאור עזר לי מאוד בשיעורים הפרטיים במהלך הסמסטר, שהתבצעו בעזרת תוכנת הסקייפ, ללמוד את החומר מרמה של חוסר הבנה כמעט מוחלט לרמה שאפשרה לי לעבור את המבחן במועד א'.

      אסנת טרנוס - מאמנת אישית, אמא של גיל

      מחוויה אישית מביקור אצל ליאור עם הבת שלי, אני יכולה להעיד על שיעור מצחיק ומעורר סקרנות. זו הייתה חוויה אחרת שונה מעוררת ובהחלט מלאת הומור וכיף גדול! ואנחנו למודי ניסיון עם דרכים אחרות. אני יכולה רק לומר בצער: חבל שלא פגשנו אותך הרבה לפני - הרבה תסכול היה נחסך מאיתנו.

      לימור פרידמן - ספרנית ומורה לפסנתר ומוסיקה בבית ספר תיכון

      הדילמות מוצגות ע'י ליאור בכישרון רב, בסיפורים שניתן להזדהות ולהתמגנט בקלות עם גיבוריהם. בכל הרצאה הצופה מצטייד בתובנות שעשויות לחולל שינוי משמעותי בהמשך דרכו בחיים. ניכר כי נעשתה הכנה רבה וחשיבה עמוקה בדרך ההגשה וכן רצון אדיר לסייע ולהוביל את הצופה למסע אל מחוזות חשובים בעבורו. אני מודה מעומק הלב לליאור על הרצאותיו המעולות ומצפה לעוד רבות.

      אורנה אנגל - מורה לאומנות ומחנכת

      ליאור מביא מסר חשוב, אולי החשוב ביותר שניתן להביא: "הייה אתה, בדיוק כמו שאתה." החיבור של ליאור לדמויות שהוא מספר עליהן מתגלה במהלך ההרצאה, והוא נוגע ללב ומשעשע כאחד.

      לירי שדמי - יועצת חינוכית ומלווה ילדים עם צרכים מיוחדים

      אני מלאת התפעלות מהדרך שלך לעבוד עם הנערה הזאת גם במתמטיקה וגם בפן ההתנהגותי והמוסרי. תבורך.

      אביגיל אורן - מורה למתמטיקה בחינוך הרגיל והמיוחד

      ליאור הוא נכס. כשליאור לוקח מקרה לידיו הוא נותן את הנשמה ואינו חוסך שמץ של מאמץ. הוא מתייחס לכל מקרה כאילו הוא במרכז עולמו.
      חברת פרסום דיגיטלי חברת פרסום דיגיטלי