מעוניינים באוירת לימודים שונה ורגועה?

השאירו פרטים ונחזור בהקדם

    ספרות: עץ הרימון נתן ריחו… איך? להתנסות במטפורות

    אני מאוד אוהב ללמד ספרות, ובמיוחד – כשבאים תלמידים שמתנגדים לספרות וחושבים שזה סתם. זו ממש "הרמה להנחתה", כמו שאומרים (אגב, ביטוי שהוא יופי של מטאפורה). ואני "מנחית" עם הסיפור היפה והאמיתי הזה:

    פעם שאלו את המשורר יעקב אורלנד (במדור "קוראים שואלים" בעיתון "העיר") – למה כתבת "עץ הרימון נתן ריחו"? לרימון אין ריח!
    אורלנד ענה שכאשר משורר כותב מילים הוא לא בהכרח מתכוון להן כפשוטן, ואף פירט את המשמעויות והקונוטציות שיכולות להיות לרימון ול"נתן ריחו".

    כאן אני והתלמיד נותנים דרור לדמיוננו, ומחפשים משמעויות יפות ל"נתן ריחו" – לא סתם "היה לו ריח טוב", כפי שהמשורר יכול היה לכתוב (לא, לא "רק בשביל החרוז", הרי אורלנד היה מצליח להסתדר עם החריזה והמקצב בכל אוצר מילים). עץ הרימון "נתן" ריחו, יש כאן נתינה, בנדיבות. וזו נתינה שאין בה מישהו ש"לוקח" – האם זו באמת נתינה? מתעורר כאן יופי של דיון. התלמיד פעיל, התלמיד חושב, התלמיד מרגיש – הרימון זה באמת פרי של שפע, של נתינה, מחפשים בגוגל ברכות עם רימון (אגב, עם כל הכבוד לגוגל, אני בד"כ מעדיף לשלוף ספר מתאים מהספרייה שלי).
    אחרי שהתלמיד הרווה את צימאון הידע והגילוי שלו (אם בכלל יכול להיות מצב כזה), וקיבל תשבוחות על התבונה ורוחב האופקים שלו, וגם על מה שלימד אותי (וזה תמיד קורה), אני מספר לו את סוף הסיפור: …אז אחרי שאורלנד פירט את המשמעויות של "נתן ריחו", הוא הוסיף:
    "וחוץ מזה, כשכתבתי את השיר, לא ידעתי שלרימון אין ריח."

    ומה שקורה אחר כך – זו הזדמנות מצוינת ללמד מתוך חוויה את המושג "קתרזיס".

    ואם כבר עץ הרימון – בבקשה:

    השיר (1937-1938) מבוסס כמעט כולו על חלקי פסוקים מהתנ"ך (חלק קטן ממקור יהודי אחר), שזורים ביד אמן. מי שיקשיב היטב יגלה שיש בו ערבוב תמידי בין רומנטיקה למלחמה, בין האישי-פרטי-אינטימי ללאומי-הרואי. פתיחה מרתקת לשיעור על הקשר בין יצירה ספרותית לתקופה שבה היא נוצרת.

    רוצים ללמוד באווירה אחרת?

    השאירו פרטים ונחזור בהקדם:


      הממליצים שלנו

      איריס סמליאן - אמא של אורן ובן

      ליאור דגן מורה מיוחד. מצליח לגרום גם לתלמיד שמאמין שהוא שונא ללמוד, לגלות בתוכו את הסקרנות ואת הרצון להבין. אני מאושרת שבחרתי בו כמורה לילדיי.

      רונית ל.

      ליאור בנה תכנית לימודים לבני ובהדרכתו ובתמיכתו, שכללה זמן מעבר לשיעורים, בני ניגש ליחידה הראשונה במתמטיקה ולאחריה ליחידה השנייה, וכן לשתי יחידות בלשון, והצליח בבחינות. ללא ליאור, בני היה ממשיך להאמין שמתמטיקה הינה מעבר ליכולותיו – ליאור עזר לו להאמין בעצמו וביכולותיו.

      איתי בראונשטיין - סטודנט באוניברסיטת ת"א

      ליאור עזר לי מאוד בשיעורים הפרטיים במהלך הסמסטר, שהתבצעו בעזרת תוכנת הסקייפ, ללמוד את החומר מרמה של חוסר הבנה כמעט מוחלט לרמה שאפשרה לי לעבור את המבחן במועד א'.

      אסנת טרנוס - מאמנת אישית, אמא של גיל

      מחוויה אישית מביקור אצל ליאור עם הבת שלי, אני יכולה להעיד על שיעור מצחיק ומעורר סקרנות. זו הייתה חוויה אחרת שונה מעוררת ובהחלט מלאת הומור וכיף גדול! ואנחנו למודי ניסיון עם דרכים אחרות. אני יכולה רק לומר בצער: חבל שלא פגשנו אותך הרבה לפני - הרבה תסכול היה נחסך מאיתנו.

      לימור פרידמן - ספרנית ומורה לפסנתר ומוסיקה בבית ספר תיכון

      הדילמות מוצגות ע'י ליאור בכישרון רב, בסיפורים שניתן להזדהות ולהתמגנט בקלות עם גיבוריהם. בכל הרצאה הצופה מצטייד בתובנות שעשויות לחולל שינוי משמעותי בהמשך דרכו בחיים. ניכר כי נעשתה הכנה רבה וחשיבה עמוקה בדרך ההגשה וכן רצון אדיר לסייע ולהוביל את הצופה למסע אל מחוזות חשובים בעבורו. אני מודה מעומק הלב לליאור על הרצאותיו המעולות ומצפה לעוד רבות.

      אורנה אנגל - מורה לאומנות ומחנכת

      ליאור מביא מסר חשוב, אולי החשוב ביותר שניתן להביא: "הייה אתה, בדיוק כמו שאתה." החיבור של ליאור לדמויות שהוא מספר עליהן מתגלה במהלך ההרצאה, והוא נוגע ללב ומשעשע כאחד.

      לירי שדמי - יועצת חינוכית ומלווה ילדים עם צרכים מיוחדים

      אני מלאת התפעלות מהדרך שלך לעבוד עם הנערה הזאת גם במתמטיקה וגם בפן ההתנהגותי והמוסרי. תבורך.

      אביגיל אורן - מורה למתמטיקה בחינוך הרגיל והמיוחד

      ליאור הוא נכס. כשליאור לוקח מקרה לידיו הוא נותן את הנשמה ואינו חוסך שמץ של מאמץ. הוא מתייחס לכל מקרה כאילו הוא במרכז עולמו.
      חברת פרסום דיגיטלי חברת פרסום דיגיטלי